انواع طلاق و آثار حقوقی آن - گروه وکلای البرز | موسسه حقوقی کرج
وکیل خانواده

انواع طلاق و آثار حقوقی آن

شناخت اقسام طلاق نقش عمده ای در انتخاب و نیز فهم آثار حقوقی ،تکالیف و مسئولیتهای هر یک از زوجین ایفا میکند بگونه ای که عدم توجه به انواع طلاق و انتخاب نادرست میتواند اشتباهی جبران ناپذیر باشد. در مطلب زیر ضمن شناخت انواع طلاق به بررسی آثار حقوقی که هر یک از این انواع در ایجاد مسئولیتها و تکالیف هر یک از طرفین منجر میشود میپردازیم

در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران طلاق به دو دسته تقسیم‌بندی می‌شود:

۱- طلاق بائن

طلاق بائن به دسته‌ای از طلاق‌ها گفته می‌شود که مرد پس از جاری شدن صیغه طلاق امکان رجوع به زوجه را نخواهد داشت. اگر به هر دلیلی مرد از طلاق منصرف شود و بخواهد دوباره با همسر خود زندگی کند باید از اول مراحل ازدواج را به جای آورند. بدین معنی که زوجین باید همانند بار اول بر سر حق و حقوق ازدواج به توافق برسند و صیغه عقد را جاری کنند.

شاید این سوال برایتان پیش بیاید که طلاقهای بائن کدامند؟

انواع طلاق بائن به شرح زیر می‌باشد:

۱- جدایی قبل از رابطه جنسی:

گاهی زوجین با گذشت مدت زمانی از عقد به این نتیجه می‌رسند که برای ادامه زندگی با یکدیگر مناسب نیستند. این دسته از افراد اگر رابطه جنسی با یکدیگر نداشته باشند، طلاق آن‌ها از نوع بائن محسوب می‌شود.

اگر زوجه در این نوع جدائي، مهریه خود را درخواست کند تنها نیمی از مهریه به او تعلق می‌گیرد.

۲- جدایی پس از یائسگی زن:

افزایش سن در زنان موجب می‌شود تا زندگی زنانه‌شان دستخوش تغییر شود. یکی از این تغییرات یائسگی می‌باشد. زنان اغلب در سنین ۴۵ تا ۵۵ سالگی دیگر عادت ماهیانه را تجربه نخواهند کرد. این دوران که با عنوان دوران یائسگی شناخته می‌شود توان بارداری را از بانوان خواهد گرفت. جدایی هایی که پس از دوران یائسگی زوجه اتفاق بیافتد در دسته طلاق‌های بائن قرار می‌گیرد.

۳- سه بار جدایی :

شاید تا به حال واژه سه طلاقه را چندین بار شنیده باشید. سه طلاقه بدین معنی است که زن و شوهر به صورت پشت سر هم سه بار از یکدیگر جدا شده باشند. این دسته از طلاق‌ها نیز جزء طلاق بائن محسوب می‌شوند. این زوجین تنها در صورتی می‌توانند مجدد با یکدیگر ازدواج کنند که زن با فرد دیگری ازدواج و پس از برقراری رابطه جنسی از وی جدا شود. پس از این جدایی، زن و مرد این امکان را خواهند داشت تا مجدد با یکدیگر ازدواج کنند‌.

از آنجایی که این طلاق نوعی طلاق بائن محسوب می‌شود باید آداب و رسوم ازدواج از ابتدا شکل گیرد. اگر جدایی زن و مرد در دسته طلاق خلع یا مبارات قرار گیرد. طلاق خلع و طلاق مبارات دسته‌ای از طلاق‌ها هستند که زن به دلیل داشتن نفرت فراوان از همسر با بخشیدن حق و حقوق خود جدایی را آغاز می‌کند.

۲- طلاق رجعی

طلاق رجعی یکی دیگر از انواع طلاق می‌باشد که امکان رجوع مرد قبل از عده را فراهم می‌کند. طلاق‌های رجعی خود به دو دسته تقسیم می‌شوند:

۱- درخواست طلاق از سوی مرد:بر اساس قانون جمهوری اسلامی حق طلاق و جدایی با مرد می‌باشد. بدین معنی که مرد بدون نیاز به اجازه زن می‌تواند از وی جدا شود. اما توجه داشته باشید که مرد در صورتی که بخواهد از همسر خود جدا شود موظف است حق و حقوق او را به طور کامل پرداخت کند.

هنگامی که مرد با درخواست خود از همسرش جدا می‌شود قبل از اتمام عده می‌تواند بدون نیاز به عقد دوباره زندگی مشترکش را با زن شروع کند.

۲- رجوع زن به عوض در طلاق خلع:

قبل‌تر گفتیم که طلاق خلع و مبارات در دسته طلاق بائن قرار می‌گیرد. اگر زن پس از بخشش حق و حقوق یا بخشی از اموال خود به مرد رجوع داشته باشد و حق و حقوق خود را از مرد طلب کند؛ طلاق او که تا پیش از این در دسته طلاق‌های بائن قرار می‌گرفت به یکی از طلاق‌های رجعی تبدیل می‌شود.

انواع طلاق در اهل سنت

دین و مذهب افراد مقررات طلاق‌ آن‌ها را مشخص می‌کند. تفاوت‌های اعتقادی شیعیان و اهل تسنن باعث می‌شود تا میان طلاق امامی و طلاق اهل تسنن تفاوت‌های فاحشی وجود داشته باشد.
 طلاق از نظر فقه به دو دسته تقسیم می‌شود: 
۱: طلاق سنی 
۲: طلاق بدعی

طلاق سنی به طلاقی گفته می‌شود که تمامی شرایط طلاق و جدایی مطابق با قوانین و مقررات دین اسلام می‌باشد‌.

طلاق بدعی دسته ای از انواع طلاق می‌باشد که به دلیل داشتن تفاوت‌های فراوان با طلاق تعریف شده در دین اسلام صحیح نمی‌باشد.

انواع طلاق در اسلام

از نظر دین اسلام طلاق به چهار دسته طلاق حرام، طلاق واجب، طلاق مکروه و طلاق سنت تقسیم‌بندی می‌شود.

۱- حرام:طلاق حرام یا طلاق بدعی به دسته‌ای از طلاق‌ها گفته می‌شود که به دلیل عدم پیروی از مقررات دین اسلام صحیح نمی‌باشد.

۲- مکروه:اگر زن و شوهر امکان سازگاری و زندگی مشترک را با یکدیگر داشته باشند اما با این وجود باز هم از یکدیگر جدا شوند طلاق آن‌ها طلاق مکروه نامیده می‌شود.

۳- سنت:اگر زوجین با یکدیگر دشمنی داشته باشند و نتوانند در کنار یکدیگر با سازگاری زندگی کنند طلاق آن‌ها در دسته طلاق‌ سنت قرار می‌گیرد.

۴- واجب: اگر مرد به دلیل قسم یا تشبیه زن به یکی از نزدیکان (طلاق ایلاء کننده و طلاق ظهار کننده) از نزدیکی با همسر خود اجتناب کند، طلاق او در دسته طلاق واجب قرار می‌گیرد.

طلاق توافقی

طلاق توافقی یکی دیگر از انواع طلاق می‌باشد که بر اساس توافق زن و مرد بر سر جدایی و حق و حقوق دو طرف صورت ‌می‌گیرد. این نوع طلاق ممکن است به درخواست هر کدام از زوجین شکل گیرد. مراحل انجام این طلاق معمولا در بازه زمانی کمتری نسبت به سایر طلاق‌ها صورت می‌گیرد.

طلاق عاطفی

طلاق عاطفی یکی از انواع جدایی‌هایی است که در عصر جدید بسیار دیده می‌شود. در این نوع طلاق با اینکه زن و شوهر با یکدیگر زندگی می‌کنند اما نشاط زندگی آن‌ها کم‌ کم کاهش و پایه‌های زندگی به تدریج از هم گسسته می‌شود. 
مهم‌ترین نشانه‌های طلاق عاطفی عبارتند از کاهش یا نداشتن رابطه جنسی، سردی با یکدیگر، وقت نگذاشتن زن و شوهر برای یکدیگر، کاهش احساسات و کاهش صمیمیت. 
برای جلوگیری از طلاق عاطفی زوجین باید سعی کنند نشاط و صمیمیت خود را افزایش دهند.

انواع طلاق در روانشناسی

طلاق و جدایی در روانشناسی نیز تعریف مختص خود را دارد‌. هر عاملی که باعث تفرقه، ناراحتی، سردی و عدم صمیمیت زوجین شود طلاق تلقی می‌شود. 
انواع طلاق از نظر روانشناسی عبارتند از طلاق‌های عاطفی، طلاق اجتماعی،طلاق اقتصادی، طلاق روانی و …


مشاوره حقوقی طلاق

اگر به هر دلیلی تصمیم گرفتید با جدایی به مشکلات زناشویی غیر قابل حل خود خاتمه دهید، تیم مشاوران حقوقی البرز با ارائه مشاوره حقوقی حضوری و آنلاین در کنار شما خواهند بود تا مراحل طلاق و جدایی‌تان سریع‌تر و آسان‌تر صورت گیرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا
با ما تماس بگیرید